Victor

Nieuws

Tips voor terrasaanleg

Tips voor terrasaanleg

Bij een renovatie denk je vaak eerst na over het wooncomfort binnenin de woning, maar van zodra de woning afgewerkt is en de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, komt de tuin aan bod. Bij een mooie en gezellige tuin met kleurrijke planten hoort ook een aangelegd terras om heerlijke barbecues te houden. Victor geeft je in deze blog een grote reeks aan tips voor de aanleg van terrassen en tuinverharding.

Hoe kan je een goed terras aanleggen? Welke materialen zijn er voor handen? Is dolomiet interessant? Leg je best een houten terras aan of kies je beter voor terrastegels? Allemaal zéér praktische tips voor jouw terras.

Types materialen voor terrassen

Waterdoorlatende materialen
Voorbeelden zijn: grind, kiezel, dolomiet of porfier. Het grote voordeel van deze granulaten is dat ze relatief goedkoop zijn; ideaal dus om mee te starten als je woning pas voltooid is. Doordat ze waterdoorlatend zijn, zijn deze materialen ook milieuvriendelijk.

Het nadeel aan deze granulaten is dat je deze makkelijk kan wegrijden. Regelmatig aanvullen is dus de boodschap.

Semi-waterdoorlatende materialen
Hier heb je de keuze tussen klinkers, kasseien, hout... Deze materialen zijn semi-doorlatend, doordat ze door de open voeg toch nog water in de ondergrond laten dringen.

Niet-waterdoorlatende afwerking
Dit zijn materialen zonder voegen of met waterdichte voegen. Voorbeelden zijn tegels, gestort beton afgewerkt met motieven of gepolierd of asfalt.

Soorten verharding

Wat is er allemaal mogelijk om je terras of oprit aan te leggen? Hieronder vind je de belangrijkste soorten terug, met een korte beschrijving van de voor –en nadelen.

KASSEIEN
Kasseien zijn een tijdloze bestrating. Hoe ouder, hoe mooier ze worden. Ook in kasseiverhardingen is er een grote keuze aan soorten en maten. Enkele mogelijkheden; Belgische gres, Zweedse graniet, kinderkoppen, platinnen (platte kasseien), boerenkassei, mozaïek, Kandla,…

Voordelen: Mooi, hoge levensduur, herstelling is gemakkelijker, duurzaam, de kassei blijft zijn waarde behouden
Nadelen: Kantopsluiting noodzakelijk, duur in aanleg, geen stapcomfort, gevoelig voor vervorming, glad bij regenweer of vorst

KLINKERS
Gaat je voorkeur uit naar klinkers? Dan heb je de keuze uit betonklinkers of kleiklinkers. Iemand die gespecialiseerd is in klinkerwerken kan zeer mooi werk leveren.
Betonklinkers zijn te verkrijgen in verschillende maten en kleuren, getrommeld of niet getrommeld, uitgewassen,... De betonstraatstenen, worden vervaardigd uit beton. Hierin onderscheiden ze zich van de kleiklinkers, die gebakken worden.

Voordelen: Zeer duurzaam, mooi, zeer uitgebreid assortiment, gemakkelijk te herstellen
Nadelen: Kantopsluiting noodzakelijk, minder stapcomfort, gevoelig voor vervorming (bijvoorbeeld door wortels)

Kleiklinkers zijn te verkrijgen in verschillende maten en kleuren. Omdat de kleiklinkers gebakken worden bij extreem hoge temperaturen beschikken ze over dezelfde duurzame eigenschappen als natuursteen.

Voordelen: Zeer duurzaam, kleurvast, zeer mooi, uitgebreid assortiment, herbruikbaar, gemakkelijk te herstellen, onderhoudsvriendelijk, ongevoelig voor vorst, olie en vlekken.
Nadelen: Kantopsluiting noodzakelijk, minder stapcomfort, gevoelig voor vervorming (bijvoorbeeld door wortels)

NATUURSTEEN
Natuursteen is een milieuvriendelijk, duurzaam natuurproduct met een uniek uiterlijk. Je hebt keuze uit blauwe hardsteen, basalt, graniet, kalksteen, kwartsiet, leisteen en zandsteen. Elk met hun eigen karakter en kleur, wat het een zeer interessante terrastegel maakt.

Voordelen: Mooi, hoge levensduur, duurzaam, blijft zijn waarde behouden
Nadelen: Kantopsluiting noodzakelijk, duur in aanleg, verkleuring mogelijk, mogelijk glad bij regenweer of vorst, afschilfering bij sommige soorten (leisteen)

TEGELS
Iedereen kent de gewone betontegels (dallen of trottoirtegels) waarmee vele openbare voetpaden werden betegeld. Hiervan bestaat er een ruime variatie aan kleuren, formaten, diktes en afwerkingen.

Keramische tegels hebben andere eigenschappen. Zij zijn gemaakt uit klei, zand en andere natuurlijke elementen. Dit type wordt vooral gebruikt voor terrassen.

Een nieuwe trend zijn de grote formaten zoals bijvoorbeeld 1 meter op 1 meter. Deze tegels geven de tuin een strakke uitstraling en passen perfect bij de hedendaagse architectuur.

Voordelen: Duurzaam, mooi, zeer uitgebreid assortiment, gemakkelijk te herstellen, stapcomfort
Nadelen: Kantopsluiting noodzakelijk, gevoelig voor vervorming (bijvoorbeeld door wortels)

GRASDALLEN
Grasdallen worden vooral gebruikt om de groene omgeving te bewaren. Grasbetontegels hebben openingen waartussen gras kan groeien. Zij zijn uitstekend geschikt voor opritten, parkeerplaatsen en terrassen. Deze tegels worden opgevuld met teelaarde en met graszaad ingezaaid.

Polyethyleen grastegels, ook wel eens grasplaten genoemd, worden vervaardigd uit gerecycleerd polyethyleen met hoge dichtheid. Het gras groeit tussen de honingraatopeningen. De openingen zijn goed voor 95 % van het oppervlak, zodat de tegels praktisch onzichtbaar worden. De platen zijn bijzonder licht, waardoor ze gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Dit is een robuust systeem, geschikt voor opritten en parkings. Het gras dient uiteraard wel gemaaid te worden.

Voordelen: Groene omgeving, esthetisch, waterdoorlatend, licht (in geval van kunststof), prijsgunstig
Nadelen: Maaien gras, geen stapcomfort

DOLOMIET
Dolomiet is een gebroken kalkgesteente, bekend om zijn geel/grijze kleur. Deze halfverharding bestaat uit een mengsel van dolomiet, eventueel gestabiliseerd (cement), aanmaakwater en eventueel kalk bovenop een fundering van steenslag.

Voordelen: Goedkoop, mooi (tijdelijk), gemakkelijk te herstellen, eenvoudig aan te leggen
Nadelen: Verkleuring, zeer gevoelig voor vervorming, vuil (voeten), bij regen drassig, veel onderhoud

GRIND/KIEZEL
Grind, kiezel of andere sierstenen worden steeds vaker gebruikt voor tuinen, paden en opritten. Ze vormen een prachtige combinatie met perken, groenstroken, struiken en bomen. Kiezels & sierstenen passen bij alle soorten huizen en gebouwen, zowel klassiek als strak modern. De mogelijkheden zijn legio, vooral door kleuren en afmetingen.

Voordelen: Goedkoop, mooi , rustgevend, gemakkelijk te herstellen, onderhoudsvriendelijk, eenvoudig aan te leggen, waterdoorlatend
Nadelen: Verkleuring, kantopsluiting wenselijk, zeer gevoelig voor vervorming, vuil (sommige soorten), lawaai, regelmatig onderhoud

Een helpende hand nodig?

Besteed je de aanleg van je terras liever uit? Geen probleem, Victor kan dit ook voor jou doen! Met Victor bouw en renoveer je zonder zorgen. Daarom nemen we ook graag deze zaken van je over. Victor kan je totale bouw –of renovatieproject opvolgen, van begin tot eind, van opstart tot eindafwerking.

Tot slot nog enkele praktische tips

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan en wil je zeker zijn dat je geen zaken over het hoofd ziet? Hieronder kan je beroep doen op een handige checklist voor het aanleggen van je terras of oprit.

 • Wat is de oriëntatie van je woning? Hou hiermee rekening voor de situering van je terras
 • Is er een stevige fundering voorzien voor de bestrating?
 • Heeft de oprit voldoende helling van het midden naar de zijkant?
 • Heb je je grond diep genoeg uitgegraven? Anderzijds ook niet te diep.
 • Vermeng klinkers en tegels van verschillende paletten met elkaar, zo voorkom je te grote kleurverschillen
 • Zijn de betonklinkers of tegels voorzien van een coatinglaag die zorgt voor extra bescherming?
 • Let er op dat de gekozen tegels niet te glad zijn
 • Zorg ervoor dat tegels droog gestockeerd worden voor de plaatsing
 • Heb je een voeg vrijgelaten tussen de tegels en de uitzettingsvoegen langs muren en hindernissen?
 • Als je dolomiet legt, heb je dan een uitloopzone met tegels voor de voordeur geplaatst en heb je gedacht aan een goede mat en een rooster?
 • Leg de kiezelsteentjes niet te dik, zo voorkom je om vast te zitten met je fiets
 • Als je grind als voorlopige bestrating wil leggen, heb je dan de grond genoeg afgegraven zodat het grind later als funderingslaag voor de definitieve bestrating kan fungeren?
Wil je meer nuttige tips over verbouwen of renoveren?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

categorie: Inspiratie